Artikels & tips

Aankoopgids & productinformatie

U wenst bepaalde producten of goederen aan te kopen? U wenst gebruik te maken van bepaalde diensten? Via de CompanyMundo aankoopgids, geven wij onafhankelijke aankooptips en artikels die u als koper moeten helpen bij het maken van de juiste keuze.

Artikeldetail

Huis verkopen? Hoe bepaal je de prijs van een woning?


Heb je een huis te koop of appartement te koop en wil je weten wat je stek waard is? Dan kan je je woning het beste laten schatten door een officiële schatter of een onafhankelijke notaris. Je krijgt dan een uitgewerkte waardebepaling op basis van de ligging en leeftijd van je woning, de basisvoorzieningen, de gebruikte materialen, de afwerkinggraad, de technische installaties, enz.

De kostprijs voor een waardebepaling en een uitgebreid rapport varieert tussen 90 euro en 300 euro (excl. BTW). Uiteraard kan je je woning ook door een vastgoedmakelaar laten ramen, die hier geen extra kost voor aanrekent. Hou er wel rekening mee dat immo kantoren commerciële organisaties zijn die hun klant maar al te graag een hogere verkoopprijs beloven om zo een samenwerkingscontract binnen te halen.

Hou je liever zelf de touwtjes in handen? Dan geven wij jou alvast enkele tips om de waarde van je woning zo realistisch mogelijk te bepalen:

1. Kijk wat jouw type woning doet op de markt

Analyseer de prijszetting van gelijksoortige woningen bij jou in de buurt. Je kan gebruik maken van een immosite om de huizen die te koop staan in uw buurt op te zoeken en zo te vergelijken. Hou wel rekening met de leeftijd van de woning, grondoppervlakte, woonoppervlakte, aantal kamers, al dan niet aangelegde tuin enz… Probeer appels met appels te vergelijken.

2. Maak een objectieve analyse van de plus- en minpunten

Ga na wat de troeven en zwaktes zijn van je woning in vergelijking met vergelijkbare woningen.

3. Bekijk de omgeving

Woon je in een stedelijke of eerder landelijke omgeving? Staat je woning in een wijk of aan een drukke doorgangsweg? Zijn er veel winkels in de buurt? Hoe zit het met de bereikbaarheid? Wat zijn de plannen van je gemeente in de toekomst? Zijn er nieuwbouwprojecten of nieuwe winkelpanden gepland?

4. Laat je emoties los

Heel wat verkopers hebben doorheen de jaren een hechte band met hun woning opgebouwd, waardoor ze hun huis of appartement een stuk duurder ramen. Laat je niet meeslepen door emoties en beslis op basis van reële feiten.

5. Zet je prijs 10% boven de marktwaarde

Om de marktwaarde voor je woning te krijgen, zet je de prijs het beste ongeveer 10% hoger. Overdrijf niet met de vraagprijs. De kans wordt dan heel groot dat je woning onder de marktprijs wordt verkocht.

6. Gebruik praktische webmodules

Maak gebruik van de talrijke websites voor waardebepaling van een appartement of woonhuis.

Tip: Zorg er voor dat de woning of appartement die je te koop stelt niet te lang op immomarkt blijft staan. Het kopen van vastgoed gaat niet over één nacht ijs. De zoektocht van potentiële kopers duurt soms maanden. Als je pand te lang te koop blijft staan, kan dat argwaan wekken. Verander daarom van tijd tot tijd de foto’s en de beschrijving van het pand.

Wij wensen jou veel succes met de verkoop van je huis!

Meer artikels & tips in: Immobiliën, Schattingen

Disclaimer: Bovenstaand artikel is bedrijfsonafhankelijk en vallen onder de redactie van CompanyMundo. Het is ten stengste verboden bovenstaande content te kopieren zonder onze toestemming. Aarzel niet om ons te contacteren bij vragen en/of suggesties.