Artikels & tips

Aankoopgids & productinformatie

U wenst bepaalde producten of goederen aan te kopen? U wenst gebruik te maken van bepaalde diensten? Via de CompanyMundo aankoopgids, geven wij onafhankelijke aankooptips en artikels die u als koper moeten helpen bij het maken van de juiste keuze.

Artikeldetail

Hoe mos verwijderen van een plat dak?


Een plat dak heeft al relatief snel last van mos en algengroei. Waarom je deze ontmossing best niet zelf doet lees je hier.


Mos en algen op een plat dak

Een plat dak verzamelt vlugger zand en andere kleine deeltjes dan een hellend dak. Deze kleine deeltjes zorgen ervoor dat mos zich vlotter kan vasthechten op een plat dak dan op een hellend dak. De moshellingen ( grootte van het mos ) zullen ook voller zijn.


Heb je een plat dak met een ruw oppervlak zoals steentjes, dan zal mos zelf nog iets sneller aanwezig zijn. Oude platte daken zijn gevoeliger aan mosvorming dan nieuwe daken. Hoe nieuwer de bitumeuse dakbedekking, hoe minder kans op mosvorming.


Kan ik zelf een plat dak ontmossen?

Het voordeel van mos op een plat dak is dat deze eenvoudiger te verwijderen is dan op een hellend dak. Let wel dat dit niet betekent dat je zelf zonder veel voorbereiding je plat dak kan ontmossen. Ook platte daken kunnen beschadigd geraken door onoordeelkundige reiniging zoals barsten of krassen in de coating.


Heb je zelf de apparatuur en tijd dan kan je op een relatief veilige manier zelf je dak ontmossen.


Meestal is dit echter niet het geval en opgelet: je werkt nog steeds op een grote hoogte.


In de eerste plaats denken we hier aan volgende benodigde materialen om een plat dak te ontmossen:

  • Regelbare hogedrukreiniger
  • Onderliggers om op het dak te lopen
  • Ladders of hoogtewerker
  • Extra coating en anti-mosbescherming
  • Om zelf dure aankopen en fysieke risico’s te vermijden, raden wij aan om een professionele ontmosser aan te spreken.

Wat doe je wel zelf?

Het spreekt voor zich dat je een ontmosser liever niet laat komen als het niet nodig is. Daarom raden we aan om jaarlijks of maximaal om de twee jaar je plat dak te controleren op mosvorming.


Het is namelijk zo dat mosvorming niet onmiddellijk zichtbaar vanop een grote afstand.

Meer artikels & tips in: Daken ontmossen, Ontmossingwerken

Disclaimer: Bovenstaand artikel is bedrijfsonafhankelijk en vallen onder de redactie van CompanyMundo. Het is ten stengste verboden bovenstaande content te kopieren zonder onze toestemming. Aarzel niet om ons te contacteren bij vragen en/of suggesties.