Artikels & tips

Aankoopgids & productinformatie

U wenst bepaalde producten of goederen aan te kopen? U wenst gebruik te maken van bepaalde diensten? Via de CompanyMundo aankoopgids, geven wij onafhankelijke aankooptips en artikels die u als koper moeten helpen bij het maken van de juiste keuze.

Artikeldetail

Wat is groenaanslag en hoe ontstaat om op het dak?


Hoe goed je ook je dak onderhoudt, vroeg of laat krijg je last van mosvorming op je dak. Welke mossen zijn dit en hoe komen ze op je dak terecht?


Welke mossen kan je vinden op je dak?

Wat velen onder ons ‘mos’ noemen, is echt niet alléén maar mos. Na verloop van tijd nestelen zich verschillende organismen op de buitenkant van je dak zoals op dakpannen, dakplaten of rieten daken. Dit kan mos zijn maar evengoed algen, atmosferische vervuiling of korstmossen.


  • Mossen: bolvormige groene plekken op je dak zoals je deze ook vindt in je gazon of oprit.
  • Algen: groene, vlakke aanslag op je dak. Deze algen zal je reeds tegengekomen zijn in de herfstperiode op een stukje terras dat meestal in de schaduw ligt.
  • Atmosferische vervuiling: zwarte aanslag door luchtvervuiling

Hoe komt mos op je dak terecht?

Geen enkel dak is vrij van plooien,scheurtjes of kleine heultjes. Deze oneffenheden zijn voldoende opdat stofdeeltjes en andere levende organismen, meegedreven door de wind, zich vasthechten aan je dak.

Op vochtige delen van je dak waar weinig zonlicht komt, mag je al snel mos verwachten.


Invloed van de zon op mosvorming

Het is niet zo dat een gebrek aan zonlicht een rechtstreekse invloed heeft op mosgroei. Een gebrek aan zonlicht zorgt er vooral voor dat je dak langer vochtig blijft. Een ideaal plekje voor mossen gezien ze beter groeien in een vochtige omgeving.

Bovendien zal de temperatuur op de zonnige kant van je dak regelmatig hoger zijn dan 70° C. Weinig mossen kunnen deze hoge temperaturen verdragen, met als gevolg dat ze verbranden. Vandaar dat er op zonnige daken niet veel mosvorming te vinden is.


Wat bevordert mosgroei op je dak?

Hieronder enkele omstandigheden die er voor zorgen dat mossen meer kans krijgen om te groeien op je dak:


  • Lange periodes van regen;
  • Daken waar weinig zon aan kan, gebrek aan zonlicht;
  • Hoge vegetatie rond het huis;
  • Plaatsen met hoge luchtvervuiling ( industriezones, stadscentra, … );
  • Slecht aangelegde daken;
  • Oude daken

Bij deze laatste twee mosbevorderende omstandigheden komen meer oneffenheden voor zodat aanhechting van mos meer kans krijgt.


Bedrijvengids ontmossingswerken

Bij welke ontmossingsbedrijven kan je terecht? Klik hier

Prijzen nodig? Bespaar tot 30%

Vraag een offerte aan voor ontmossingswerken en bespaar tot 30%! Klik hier

Meer artikels & tips in: Daken ontmossen, Ontmossingwerken

Disclaimer: Bovenstaand artikel is bedrijfsonafhankelijk en vallen onder de redactie van CompanyMundo. Het is ten stengste verboden bovenstaande content te kopieren zonder onze toestemming. Aarzel niet om ons te contacteren bij vragen en/of suggesties.